Ja tenim la programació completa del Cicle de Cinema Llatinoamericà!

ultimos_dias_en_la_habana
01/03/2018

Grans noms com els de Lucrecia Martel, Amat Escalante o Pablo Larraín, i també petites produccions, conformen el segon cicle de La Mostra de CineBaix. 

Falten dues setmanes perquè comenci, però les vibracions llatines ja han envaït Sant Feliu de Llobregat. Ja podem anunciar la programació completa del Cicle de Cinema Llatinoamericà, la segona cita anual dins La Mostra de CineBaix, que del 15 al 19 de març ens farà gaudir del talent de cineastes consagrats, descobrir noves veus i reflexionar sobre moltes de les problemàtiques que es viuen al centre i sud del continent americà. Un total de 12 pel·lícules provinents d’una desena de països diferents, que conformen aquest apassionant mosaic de la realitat llatinoamericana passada i present.

Zama, de Lucrecia Martel, és una de les pel·lícules més potents a la programació. Premi Especial del Jurat al Festival de Sevilla i considerada una de les millors pel·lícules de l’any passat, aquest retorn de la cineasta argentina al llargmetratge gairebé una dècada després de La mujer sin cabeza (2008) no ha deixat indiferent ningú. És quasi una obra pictòrica en moviment, que adapta la novel·la història d’Antonio di Benedetto. Amb ella, Pablo Larraín serà altre dels noms importants del Cicle. El cineasta xilè, admirat per pel·lícules com No (2012) i El club (2015), va presentar fa dos anys un irreverent biopic que oblidava totes les normes de les històries convencionals per construir un relat tan realista com fantasiós sobre un dels grans poetes llatins, Pablo Neruda. A Neruda, que forma part de la programació del cicle, comprovarem per què és un dels directors més interessants del moment. El tercer en discòrdia dels grans noms d’aquest cicle no és altre que Amat Escalante, cineasta mexicà de la incomoditat i la violència. Un director que no té por als límits, i ho demostra un cop més amb La región salvaje, guanyadora del premi a Millor Direcció al Festival de Venècia i una de les pel·lícules més impactants de la programació. 

Però no tot són grans noms al Cicle de Cinema Llatinoamericà. Com sempre, hi ha espai per les noves veus i els projectes alternatius, que ens mostren idees i realitats que poques vegades arriben a les sales de cinema. De fet, el Cicle estrenarà a Catalunya tres produccions: Joaquim de Marcelo Gomes, una crònica de l’imperialisme portuguès al Brasil del segle XVIII, i Siembra de Ángela Maria Osorio Rojas i Santiago Lozano Álvarez, un retrat de la pobresa a Colòmbia. Les dues seran estrenes a CineBaix, i a elles s’unirà una estrena mundial: Lágrimas de aceite, un documental peruà dirigit per Marc Gavaldà i que narra les conseqüències de la contaminació petrolífera a les comunitats indígenes del Perú. 

La programació es completa amb Rara de la xilena Pepa San Martín, un coming-of-age sobre la maternitat i els nous models de família; Desde allá del veneçolà Lorenzo Vigas, un relat d’amor entre un home de 50 anys i un adolescent; El invierno de l’argentí Emiliano Torres, un western tenyit de neu a la Patagònia; Últimos días en La Habana del cubà Fernando Pérez, una història d’amistat tacada per la malaltia i els somnis frustrats; i Boi Neon de brasiler Gabriel Mascaro, una imatge de la vida rural i les expectatives vitals. A més, el documental La revolución no será televisada dirigit pels irlandesos Kim Bartley i Donnacha O'Briain ens donarà una visió de la realitat a la Veneçuela d’Hugo Chávez.

Aviat s’anunciaran els horaris definitius i també els cinefòrums i convidats que tindrem del 15 al 19 de març a CineBaix. No t’ho perdis!