Veneçuela i Brasil, protagonistes dels cinefòrums del Cicle de Cinema Llatinoamericà

cineforums_cicle
03/03/2018

'Joaquim' i 'La revolución no será televisada' ajudaran als nostres convidats a parlar de la realitat als dos països llatinoamericans, on el present no es pot entendre sense el passat.

El Cicle de Cinema Llatinoamericà arribarà a CineBaix del 15 al 19 de març amb una programació diversa i eclèctica, on unes ens permetran gaudir de treballs audiovisuals de gran valor artístic (Zama, La región salvaje), mentre moltes altres es dedicaran a posar de manifest algunes de les problemàtiques del centre i sud del continent. El cinema com a art i el cinema com a eina de denúncia o informació. En aquesta segona vessant, trobarem les dues pel·lícules que protagonitzaran els cinefòrums que l'organització de La Mostra ha preparat: La revolución no será televisada (diumenge 18 a les 19h) i Joaquim (dissabte 17 a les 19h). 

La Veneçuela de Chávez

Quantes vegades has escoltat el nom de Veneçuela als telediaris espanyols en els últims anys? Molts, segur. Però, quina és la vertadera situació al país? Quina història té al darrere que l'ha portat al moment present? Com l'ha marcat el mandat d'un personatge com Hugo Chávez i el moviment chavista? Totes aquestes preguntes intenten trobar una resposta a les imatges de La revolución no será televisada, un documental de producció irlandesa dirigit per Kim Bartley i Donnacha O'Briain que es centra en un moment molt concret de la història recent veneçolana: els esdeveniments de l'abril de 2002, quan Chávez va deixar de ser president durant un període de 48 hores.

Per presentar aquest apassionant documental, comptarem amb la presència de Víctor Ríos, historiador i investigador del Centre d'Estudis sobre Moviments Socials de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF). Sota el títol Venezuela, cerca a un pueblo digno, Ríos obrirà debat sobre la realitat del país a través de la seva experiència com a membre del Frente Cívic i de col·lectius de solidaritat amb Amèrica Llatina.

Serà després de la projecció del film el diumenge 18 a les 19h

Brasil i el colonialisme portugués

Los nuevos y viejos ataques a la siempre frágil democracia brasileña és el títol del cinefòrum que acompanyará a la pel·lícula Joaquim, que ens porta al Brasil del segle XVIII per elaborar un retrat del colonialisme portugués al país llatinoamericà. Allà, veurem com una minoria de colonitzadors governa envoltat de corrupció i autoritarisme, en una societat trencada per les desigualtats i la cerca desesperada de la llibertat. Dirigida per Marcelo Gomes, la història del protagonista s'inspira en un personatge real: Tirandetes, el primer líder del moviment revolucionari brasiler.

Amb aquesta pel·lícula d'època, la nostra convidada ens oferirà una reflexió sobre la democràcia al Brasil. Es tracta de Gabriela Marques, periodista, professora i investigadora predoctoral a la carrera de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Amb Marques descubrirem la realitat d'un país del que no rebem tanta informació als nostres telediaris, però que igualment guarda una història fascinant i que parla d'una situació que encara es trasllada a l'actualitat.

El cinefòrum començarà després de la projecció, el dissabte 17 a les 19h